Madame Poubelle

Madame Poubelle

Madame Poubelle kijkt overal in. Dat is wat ze de hele dag doet. Ze kijkt in haar tas. Ze kijkt in de kast. Ze kijkt in de la. Maar het allerliefste kijkt ze in de vuilnisbak. In de vuilnisbak van haarzelf, maar ook in vuilnisbakken van andere mensen. Madame Poubelle houdt van vuilnisbakken. Ze kent ze allemaal. De ene met de vogelpoepjes, de andere met de stippen. Die met de grote 6 op deksel. Die met de naam Jansen.
Madame Poubelle vindt vuilnisbakken interessant. ‘Er zit altijd iets in om over na te denken, of iets, dat ik heel goed kan gebruiken’, zegt ze. Madame Poubelle weet veel. Madame Poubelle is misschien anders dan jij, een beetje vreemd eigenlijk, maar wel aardig. (Zing mee met liedje "Ken jij Madame Poubelle?")

Citaat Wageningen Universiteit:
'Geschetst in zwart-wit komt en aan de hand van 52 korte avontuurlijke verhaaltjes komt de kleurrijke en excentrieke Madame Poubelle tot leven. Dit prentenboek van Clémence en Joris Leijten, geeft kinderen op een laagdrempelige en speelse manier een doorkijkje in een wereld waarin spullen waarde en betekenis hebben en zet, zonder te moraliseren, vraagtekens bij de weggooimaatschappij die wij hebben gecreëerd. Tegelijkertijd laten de verhalen ook zien dat het anders kan door spullen een tweede leven te geven en er met meer zorg en aandacht mee om te gaan. Madame Poubelle vormt daarmee een prachtige bijdrage aan een nieuw genre binnen de kinderliteratuur waarin in het samen vormen van een wereld waarin mensen gelukkig en duurzaam kunnen leven, centraler komt te staan.'
Arjen Wals, Hoogleraar Leren voor Duurzaamheid, Wageningen Universiteit

Citaat uit recensie NBD Biblion 2016:
'De kinderlijke verwondering van Madame Poubelle verrast en ontroert en haar creativiteit werkt aanstekelijk. De verhalen zetten aan het denken over duurzaamheid en hergebruik.'
Recensent Ingeborg Hendriks. (Zie recensie)

Citaat uit 'De leesclub van Alles" 2018:

'Een duidelijk boek met korte verhalen die goed te volgen zijn voor kinderen. Allerlei thema’s komen erin voor: zo kun je het hebben over het hergebruikt van spullen, wanneer gooi je iets weg, wanneer koop je iets nieuws? En zou je spullen niet door kunnen geven aan een ander? De verhalen worden onderbouwd met tekeningen in zwart-witte tinten. Ook kun je het boek in een knutselproject gebruiken, van bijvoorbeeld afval kunnen nieuwe producten en knutselwerken gemaakt worden. Daarnaast zou je met je kind(eren) naar een tweedehands winkel kunnen gaan en kijken wat daar allemaal te vinden is. Met je kind(eren) of in de klas kun je het ook hebben over wat je allemaal voor een verschillende dingen kunt doen met spulletjes. Zo vindt Madame Poubelle bijvoorbeeld wasknijpers waarvan ze er eentje gebruikt voor een pluk haar die steeds voor haar ogen waait.'
Recensent Kathelijne van Alem (Zie recensie)

Even voorstellen

 

Het prentenboek

Het prentenboek Madame Poubelle bestaat uit twee-en-vijftig korte verhaaltjes, bij elk verhaaltje staan drie tekeningen. Het beschrijft de zoektocht van Madame Poubelle. Ze doet iets met de spulletjes die ze vindt, iets onverwachts. Vaak ontroert Madame Poubelle en je kunt ook hartelijk om haar lachen. Madame Poubelle wil met haar doen en laten ons iets vertellen: ze heeft een boodschap voor wie het horen wil. Het is geschreven voor jonge kinderen, hun ouders, hun leerkrachten en volwassenen die Madame Poubelle grappig vinden.

Madame Poubelle is geen Franse freule, maar een pientere en grappige Nederlandse mevrouw. Niemand schijnt haar echte naam te kennen, maar iedereen noemt haar Madame Poubelle, omdat ze altijd bezig is met vuilnisbakken. In Frankrijk heet de vuilnisbak immers: la poubelle. Voor Madame Poubelle hebben alle dingen waarde, ook als ze kapot zijn of zomaar zijn weggegooid.

 

Het verhaal

Het uitgangspunt van de verhaaltjes van Madame Poubelle is: Madame Poubelle wil de wereld een beetje leuker maken. Dat kan als zij meehelpt de wereld te veranderen. De vraag is hoe? Madame Poubelle doet dat op haar manier. De verhaaltjes halen elementen van iedere dag uit háár werkelijkheid. Met deze werkelijkheid wordt het leuker maken op een humoristische en tot nadenken stemmende wijze duidelijk gemaakt.

Dit is de werkelijkheid van Madame Poubelle. De werkelijkheid van Madame Poubelle is misschien niet jouw werkelijkheid, maar is wellicht wel herkenbaar? Hoe kunnen ook jij en ik, wij samen, de wereld een beetje leuker maken? Lees meer: 52 handreikingen voor een beetje leukere wereld in het prentenboek van Madame Poubelle: uit elk verhaaltje één.

Lees meer: 
52 handreikingen voor een beetje leukere wereld in het prentenboek van Madame Poubelle: uit elk verhaaltje één.

 

 

Verhalen

 • 1. Madame Poubelle

  1. Madame Poubelle

  Madame Poubelle kijkt overal in. Dat is wat ze de hele dag doet. Ze kijkt in haar tas. Ze kijkt in de kast. Ze kijkt in de la. Maar het allerliefste kijkt ze in de vuilnisbak.

  Lees het hele verhaal

 • 2. De meeuw

  2. De meeuw

  Op de vuilnisbak van meneer Jansen zit een meeuw te roepen. Je kunt niet in de vuilnisbak kijken, Madame Poubelle. ‘Vort’, zegt ze, ‘ga naar je moeder.’

  Lees het hele verhaal

 • 3. De knoop

  3. De knoop

  Madame Poubelle vindt in de vuilnisbak van meneer Jansen een knoop. Een gouden knoop met een anker erop. Wat is dat voor een knoop, Madame Poubelle?

  Lees het hele verhaal

Winkel nieuw

Een leukere wereld


Bestaat er zoiets als een leukere wereld? Ja zeker. Je kunt die wereld namelijk zelf maken Madame Poubelle, Meneer Boek en ook Meisje Bloem maken de wereld een beetje leuker. Hun ervaring staat opgeschreven en is getekend in de prentenboeken die zijn verschenen in de reeks onder deze naam.

In de reeks Een leukere wereld verschijnen prentenboeken voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 9 jaar vol inspiratie.

Uit het prentenboek Madame Poubelle (2016) : Madame Poubelle vindt vuilnisbakken interessant. 'Er zit altijd iets in om over na te denken, of iets, dat ik heel goed kan gebruiken.'

Uit het prentenboek Meneer Boek (2018): 'Mensen hebben feesten nodig', zegt Meneer Boek. 'Stel je voor dat je nooit meer jarig bent… stel je voor dat het nooit meer Sinterklaas wordt, of nooit meer kerstfeest.' 

 

Uit het prentenboek Meisje Bloem (2019): 'Een zolder is een plek waar mensen spullen bewaren. De spullen op de zolder vertellen hun verhaal aan mij.'

De makersClémence Leijten

Na haar opleiding aan de Sociale Academie van het Karthuizerplantsoen in Amsterdam, waar zij zich specialiseerde in cultureel werk, werd Clémence Leijten hoofd van de Buitendienst van het Tropenmuseum in Amsterdam. Daarna maakte zij als freelancer educatieve projecten voor basisscholen in Bussum, en was hoofdredacteur van “Kinderkrant”, het blad van de Regionale Werkgroep Kindercentra. Later studeerde zij psychologie aan de Open Universiteit, startte haar eigen cursuspraktijk en publiceerde boeken over maatschappelijk welzijn en de kracht van burn-out, uitgegeven bij Ten Have (Kampen) en Boom (Amsterdam).
Een serie teksten en tekeningen die zij maakte over de fictieve figuur Madame Poubelle was aanleiding voor Joris Leijten om er een project met dezelfde naam van te maken voor kinderen en uit te geven in beheer van Joleijt, educatieve producten in Nijmegen.

Joris Leijten

Na zijn opleiding Museologie en Erfgoedstudies aan de Reinwardt Academie in Amsterdam (specialisatie publieksbegeleiding en educatie) begon Joris Leijten voor zichzelf met Joleijt, educatieve producten. Hij maakte onder meer een project over de Tsjechische filosoof en pedagoog Comenius voor basisscholen in 't Gooi, een schoolproject in het kader van omgevingseducatie over oude boerderijen in Laren (NH), vier lessen voor basisscholen over Rembrandt van Rijn met aansluitend een rondleiding in het Rijksmuseum, speurtochten voor jonge bezoekers van de vesting Naarden in het kader van Open Monumentendag, “Bouw zelf een stad”, een workshop voor kinderen van het basisonderwijs.
Vanuit zijn interesse in Nederlandse geschiedenis en materieel erfgoed, was Joris Leijten van 2013 tot 2016 verantwoordelijk voor communicatie bij de Stichting en het Festival “Gebroeders van Limburg” te Nijmegen.
Het project Madame Poubelle is een initiatief van Joris Leijten en tot stand gekomen in samenwerking met Clémence Leijten. Zij tekende voor de tekst en de illustraties, hij tekende voor de vormgeving en de realisatie.

In de toekomst wil Joleijt meer educatieve projecten over maatschappelijk betrokken onderwerpen ontwikkelen.
Joleijt, educatieve producten is te bereiken op Joris@joleijt.nl

Lespakketten

 • De boodschap van Madame Poubelle - lesboek

  De boodschap van Madame Poubelle - lesboek

  Dit lesboek is inspirerend voor leerkrachten, maar is ook inspirerend voor ouders die willen doorpraten over wat Madame Poubelle aanreikt. Het lesboek is ook geschikt voor programma’s van naschoolse opvang, bibliotheken en kan gebruikt worden voor milieueducatie.

  In het lesboek: aanknopingspunten voor een kringgesprek.
  lees meer

 • Ken jij Madame Poubelle? -                  toneelspel

  Ken jij Madame Poubelle? - toneelspel

  Ken jij Madame Poubelle?  is een toneelvoorstelling in het kader van het prentenboek Madame Poubelle voor en door kinderen, in vijf bedrijven. De toneelvoorstelling leent zich voor een activiteit in de klas, maar ook voor een musical aan het eind van het schooljaar en voor een activiteit buiten de school zoals in de buitenschoolse opvang.
  lees meer

 • Madame Poubelle - personage

  Madame Poubelle - personage

  Madame Poubelle het personage bestaat echt. Mireille Hermens is een vrouw met grote interesse in maatschappelijke ontwikkelingen. Zij heeft zich ingelezen in het personage Madame Poubelle en kan langskomen in de karakteristieke kleding van Madame Poubelle: de bloemetjesjurk met daaronder de gestreepte broek en in stevige schoenen. Op verzoek kan zij haar (kliko) prullenbak meebrengen. >Lees meer >l

 • Lesboek voor de leerkracht van groep 1, groep 2 en groep 3

  Lesboek voor de leerkracht van groep 1, groep 2 en groep 3

  Er zijn twee-en-vijftig verhaaltjes met elk drie tekeningen, net zo veel als er weken zijn in een jaar. Sommige verhaaltjes zijn gebonden aan feestdagen zoals Sinterklaas en Kerst. Andere verhaaltjes zijn seizoengebonden en gaan over de herfst, de winter, de lente of de zomer. Het zijn kleine verhaaltjes over een duurzame samenleving die passen in het dagelijkse kringgesprek, maar wellicht ook elders in het lesprogramma, in de biologieles bijvoorbeeld of in de les voor handvaardigheid.  

Joleijt

Joleijt maakt educatieve producten, prentenboeken, lesprogramma's en theater over geschiedenis,
persoonlijke groei en duurzaamheid om daarmee
de wereld een beetje leuker te maken.

 

 • Kamer van Koophandel 32107041
 • BTW- ID : NL001907299B84
 • Joleijt Nijmegen: NL53 INGB 0003 3060 87
 • ISBN registratienummer: 6006808

 

 

Contact:

Joleijt, educatieve producten
Krayenhofflaan 15 G
6541 PN Nijmegen
tel. 024-8801516

M: 06-43234179

e: info@madamepoubelle.nl