Madame Poubelle gaat naar Nijmeegse scholen

Duurzaam onderwijs is één van de speerpunten binnen het Nijmeegse gemeentelijk beleid, wat mede vorm gegeven wordt door de NME dienst van De Bastei. In aanloop naar Nijmegen Green Capital 2018 heeft De Bastei het ‘Jaar van de duurzaamheid’ voor het Nijmeegse onderwijs in het leven geroepen. De aftrap begint bij de allerkleinsten: alle basisscholen van Nijmegen ontvangen binnenkort gratis het prentenboek Madame Poubelle en het bijbehorende lesmateriaal, gemaakt en uitgegeven door Joleijt.

Madame Poubelle is een grappig dametje dat spullen uit weggegooide vuilnis meeneemt en (her)gebruikt, zelfs als het kapot is. Het bijzondere van Madame Poubelle is dat zij in alle eenvoud aan de jongste leerlingen, groep 1 tot en met 3, laat zien wat duurzaamheid is en wanneer je duurzaam bezig bent. Het prentenboek bevat meer dan 50 geïllustreerde verhaaltjes voor alle gelegenheden en thema’s, die uitnodigen tot een kringgesprek. Het maakt heel toegankelijk de dagelijkse handelingen duidelijk, die kunnen bijdragen aan een duurzamer Nijmegen.

Madame Poubelle is gemaakt en uitgegeven door Joleijt educatieve producten, samen met het lesboek De boodschap van Madame Poubelle en het toneelscript Ken Jij Madame Poubelle? Op www.madamepoubelle.nl staat aanvullend lesmateriaal. Het prentenboek beleeft inmiddels zijn 2e druk.

De Bastei ondersteunt basisscholen en voortgezet onderwijs scholen in de regio Nijmegen bij de invoering van natuur- en milieuonderwijs. Daarbij adviseert De Bastei alle partijen hoe het lesaanbod het beste kan aansluiten bij de wensen vanuit het onderwijs. In deze jaarspecial rondom duurzaamheid kunnen docenten door de Bastei geselecteerde lesmiddelen met dit thema kosteloos gebruiken. Meer informatie hierover is te vinden op www.debastei.nl/projecten.